تبلیغات هزینه است نه سرمایهگذاری ، اگر تبلیغات بدون برنامه مدون و ارزیابی باشد.
تیم مشاوران مدیریت ایران :
روش ارزیابی میزان تاثیر کمپین تبلیغاتی بر مخاطبین برند در یک منطقه جغرافیایی خاص، یکی از مهمترین سوالاتی است که اغلب مدیران عالی ، مدیران بازاریابی و تبلیغات سازمانها در جلسات مشاوره مدیریت آن را مطرح مینمایند. اگر پیامهای تبلیغاتی متفاوتی را در کانالهای تبلیغاتی ( رسانه Media ) متفاوت و در بازارهای متفاوت پخش مینمایید ، به یاد داشته باشید که هرکدام از این پیامها و کانالها باید به صورت مجزا مورد ارزیابی قرار گیرند. این روش به مدیر بازاریابی، تبلیغات یا برند سازمان کمک مینماید تا بودجه خود را در اثربخشترین رسانه سرمایهگذاری نماید. بازنگری بودجه ضروری است ، زیرا که تاثیر عمدهای بر اقدامات تبلیغاتی دارد. تغیر در تخصیص بودجه به سایر برنامههای جاری در سازمان، مدیر را وادار به اعمال تغییراتی در بودجه تبلیغاتی نموده تا بر اساس شرایط و بودجه در دسترس موجود، تغییراتی در طراحی کمپین تبلیغاتی خود اعمال نماید.
رویه ارزیابی اثربخشی تبلیغات
یک کمپین تبلیغاتی اثربخش و متقاعدکننده یکی از بخشهای جداییناپذیر استراتژی بازاریابی سازمان است. بنابراین هر مدیری میخواهد بداند: آیا کمپین تبلیغاتی ، این توانایی را دارد تا سازمان را به اهداف تبلیغاتی تعیینشده برساند ؟ آیا کمپین تبلیغاتی ما به خوبی کمپین تبلیغاتی رقبا است ؟
روشهای ارزیابی اثربخشی تبلیغات
در اینجا به بیان ۳ روش عمده برای ارزیابی نتایج حاصل از یک کمپین تبلیغات میپردازیم.
- ارزیابی هر یک از پیامهای تبلیغاتی به منظور سنجش میزان اهمیت نسبی آن
- ارزیابی میزان دستیابی به اهداف مرتبط با آگاهی و نگرش مخاطب
- ارزیابی تاثیر تبلیغات بر سطح فروش
هریک از ارزیابیهای فوق از طریق آزمونها متفاوتی قابل اجرا است. در حقیقت برای ارزیابی میزان اثربخشی ، ما به دنبال تعیین و تکلیف یکچیز مشخص هستیم : آیا تبلیغات پیشنهادی باید آغاز شود ؟ یا نیاز به کمی اصلاح و تقویت یا تغییرات اساسی دارد ؟ یا کلا باید متوقف شود ؟
در این مرحله وجود یک اتاق فکر درون سازمان و بهرهمندی از نظرات یک مشاور حرفهای در حوزه برندینگ بسیار مهم است. مشاور نباید ذینفع تبلیغات کارفرما باشد تا بتواند نظرات بیطرفانه و حرفهای خود را ارائه دهد.
نتایج حاصل از ارزیابی اثربخشی تبلیغات معمولا در دو شکل خودنمایی مینمایید :
- رابطه تبلیغات بر فروش : تاثیر تبلیغات بر افزایش حجم فروش
- رابطه تبلیغات با مشتری : تاثیر تبلیغات بر درک پیام برند
هردو مورد فوق بسیار مهم هستند. ارزیابیهای مرتبط با فروش به تعیین بودجه تبلیغاتی بهینه کمک مینماید. ارزیابی مرتبط با پیام به درک درست سازمان از قدرت و میزان رسوخ پیام در افکار مشتریان راغب ، کمک مینماید.
چگونه تاثیر تبلیغات بر فروش را ارزیابی نماییم ؟
برای تحلیل میزان اثرگذاری تبلیغات بر فروش باید میزان مصرف یک محصول یا خدمت را قبل و بعد از کمپین تبلیغاتی تعیین نماییم. نتایج چنین ارزیابیهایی میتواند به شناخت سازمان در خصوص جایگاهیابی برند نیز کمک نماید. همچنین میتوان تعیین نمود که تبلیغات بر کدام دسته از مشتریان بیشترین اثرگذاری را داشته است. گاه خالی شدن انبار کالا بعد از یک کمپین تبلیغاتی میتواند نشانی از میزان تاثیر مثبت تبلیغات بر فروش باشد.
برخی تبلیغها با ارائه ایدهای در خصوص محصول ، مصرفکننده را متقاعد به خرید مینمایند. برای این منظور معمولا ما از آزمایش تبلیغ پیش از پخش عمومی استفاده مینماییم ، به این معنا که ابتدا تاثیر تبلیغات بر گروه کوچکی از مخاطبین آزمودن میگردد ، اگر نتایج حاصله مناسب بود ، ارائه عمومی صورت میپذیرد که حتما باید در این مرحله نیز ارزیابی مجدد صورت پذیرد آزمایش تبلیغ پس از پخش عمومی.
اگر نتایج حاصله نشان دهد که تبلیغ دارای پتانسیل مناسبی نیست ، شاید مدیران تصمیم به تصحیح و یا حذف آن بگیرند. اما اگر نتایج مثبت باشد، تبلیغ و ارزیابی قبل و بعد آن ، وارد برنامههای روتین سازمان میگردد. ابتدا باید اشاره نمود که میتوان میزان اثرگذاری تبلیغات بر سایر مواردی نظیر رهبری ،آگاهی ، تغییرات نگرش، صفات برند ، جایگاه برند ، هویت برند را نیز تعیین نمود.
انواع روشهای آزمون میزان ارزیابی اثربخشی تبلیغات :
روشهای گوناگونی بر آزمون میزان ارزیابی اثربخشی تبلیغات وجود دارد. این روشها عبارتاند از :
۱- دیده شدن : برای ایجاد اثر ، تبلیغ باید دیدهشده باشد. در اصطلاح با مخاطب در معرض تبلیغات قرار گرفتن شده باشد. در این حالت به یاد مشخص گردد که چه تعداد از مصرفکنندگان در معرض شنیدن یا دیدن پیام تبلیغات قرارگرفتهاند. بدون در معرض قرار گرفتن مصرفکننده، تبلیغات عملا محکوم به شکست است. برای تعیین میزان مواجه به تبلیغات، روشهای زیر قابل انجام است :
- تحلیل دادههای مرتبط مخاطبان : تعداد نسخههای فروش رفته ، تعداد افراد عبوری از جلوی بیلبورد، میزان مسافت طی شده توسط اتوبوسهای تبلیغاتی ، تعداد افراد ساکن در منطقه پخش ایستگاه رادیویی.
- جمعآوری داده آماری : جمعآوری اطلاعات با ارائه پرسشنامه یا مصاحبه .
۲- توجه : تبلیغات بدون جلب توجه مصرفکننده، هرگز موفق نیست. برای تعیین سطح توجه مصرفکننده باید در خصوص عمق شناخت و به یادآوری هر تبلیغ سوال پرسید. در این حوزه تجهیزات تحلیلی نورومارکتینگ NeuroMarketing ( بازاریابی عصبی ) میتواند کمک نماید.
۳- درک : مصرفکنندگان از تبلیغات به عنوانی ابزار برای کسب اطلاعات استفاده مینمایند. مصرفکننده، متوجه مفهوم پیام تبلیغات نمیشود، مگر آنکه آن را درک نموده باشد. بازاریابان حرفهای برای تعیین سطح درک ، از آزمونهایی نظیر تست یادآوری استفاده میشود. مصرفکنندگان ، چیزهایی که درک نمودهاند را به یاد میآورند.
۴- تغییر نگرش : نگرش مصرفکنندگان نسبت به محصول یا سازمان ، قبل و بعد از تبلیغات، ارزیابی میگردد. این تغییر نگرش بر تعداد فروش شرکت تاثیر میگذارد.
۵- عمل : تبلیغات به دنبال تهییج یک عمل یا رفتار است. برای تعیین میزان اثر تبلیغات بر مشتری در جهت بروز یک عمل یا رفتار خاص، باید از طریق پرسش از مشتری ، آن را تحلیل نماییم.
کدام روش ارزیابی موثرترین روش برای ارزیابی اثربخشی کمپین تبلیغاتی است ؟
اینکه کدام روش ارزیابی میتواند بهترین روش باشد کاملا بستگی به هدف کمپین تبلیغاتی و بودجه تحقیقات سازمان دارد. اگر هدف افزایش آگاهی از برند ، افزایش تعدد دفعات شنیدن یا خواندن پیام تبلیغات باشد ، تحقیقات باید صورت گیرد. معمولا تحقیقات جامع خیلی برای شرکتهای کوچک گران است. برای همین باید از آزمونهایی ارزانتر استفاده شود، بهترین روش استفاده از پرس و جوی ساده اما کارآمد است.
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر